Loading
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουα S. Lopez

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ, ΣΑΜΟΥΕΛ ΣΑΝΤΟΣ ΛΟΠΕΣ, ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ americalatina.com.gr

"Οι συνταγές του ΔΝΤ ζημίωσαν τη Νικαράγουα και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής"

 


 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουα Samuel Santos Lopez  στην Αθήνα

 

 

Του Ιάσονα Πιπίνη

 

 

Ο Σαμουέλ Σάντος Λόπες, Υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουα, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης των Σαντινίστας που από το 1961 ξεκίνησε ένοπλο αγώνα για την ανατροπή του δικτάτορα Σομόσα. Οι αντάρτες κατάφεραν να κερδίσουν την εξουσία και με επικεφαλής τον Ντανιέλ Ορτέγα προχώρησαν σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Η παρέμβαση των ΗΠΑ που στήριξαν τους "Κόντρας" για την ανατροπή των Σαντινίστας είχε αποτέλεσμα και τελικά το 1990 η κυβέρνηση των Σαντινίστας έπεσε. Ο Ντανιέλ Ορτέγα όμως κατάφερε να εκλεγεί και πάλι στις εκλογές του 2006. Ο Σαμουέλ Σάντος Λόπες τον Ιούνιο του 2011 βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις εργασίες της Διεθνούς Σοσιαλιστικής. Ο Λόπες δέχθηκε να μιλήσει στο americalatina.com.gr για την Νικαράγουα, το "αμαρτωλό" παρελθόν του ΔΝΤ στη Λατινική Αμερική, την κατάσταση στην Κούβα, τις σχέσεις με την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα.

 

Κύριε υπουργέ τι συζητήσατε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια;

 

Πρέπει να λάβετε υπ όψιν σας ότι ο Πρόεδρος είχε στηρίξει την επανάσταση των Σαντινίτσας την δεκαετία του 80. Είναι ένας πολύ μεγάλος φίλος, ένας ξεχωριστός επαναστάτης. Ενδιαφέρθηκε να μάθει για την κατάσταση στη Νικαράγουα. Μου ζήτησε πληροφορίες και φυσικά του έδωσα τους χαιρετισμούς του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα και εκείνος μου είπε να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του. Επίσης μιλήσαμε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.


Θα ήθελε η Νικαράγουα να υπάρξει μια πιο στενή συνεργασία με την Ελλάδα, ενδεχομένως στους τομείς του πολιτισμού, του εμπορίου αλλά και του τουρισμού;


Πάνω απ’ όλα στον τομέα του τουρισμού. Ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί πολύ και εμείς βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία ο τουρισμός στην Νικαράγουα αναπτύσσεται πολύ. Πιθανότατα είναι η χώρα στην Κεντρική Αμερική στην οποία ο τουρισμός εμφανίζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Καταφέραμε τον περασμένο χρόνο, για πρώτη φορά στην ιστορία της Νικαράγουα, να φθάσουμε το ένα εκατομμύριο τουρίστες σε ένα χρόνο.


Νικαράγουα: Μια ασφαλής χώρα για τουρισμό


Για ποιόν λόγο ένας Έλληνας να επιλέξει την Νικαράγουα για να πάει διακοπές στη Λατινική Αμερική;

 

Κατ αρχήν για την ιστορία της. Κατά δεύτερον για αυτό που κάνουμε στην Νικαράγουα, δηλαδή τα κοινωνικά έργα, τις υποδομές. Και τρίτον βέβαια για την ομορφιά της. Θυμηθείτε ότι στη Νικαράγουα έχουμε παραλίες όπως έχετε και εσείς αλλά είναι πολύ διαφορετικές. Έχουμε δυο Ωκεανούς, τον Ατλαντικό Ωκεανό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Επιπλέον έχουμε και έναν θαλάσσιο βυθό. Πάνω από όλα όμως πρέπει να ξέρετε ότι η Νικαράγουα σήμερα είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες της Αμερικής και η πιο ασφαλής στην Κεντρική Αμερική.

 

Ο ρόλος του ΔΝΤ στη Λατινική Αμερική


Ήρθατε στην Ελλάδα σε μια περίοδο κατά την οποία γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις και μάλιστα την ημέρα που φθάσατε –χθες- είχαμε γενική απεργία και σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Ο κόσμος βγαίνει να διαδηλώσει επειδή η κυβέρνηση εφαρμόζει σκληρά μέτρα λιτότητας τα οποία επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και στη Λατινική Αμερική. Μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα οι συνταγές του ΔΝΤ;


Κοιτάξτε, εγώ δεν μπορώ να αναφερθώ συγκεκριμένα στην περίπτωση της Ελλάδας γιατί δεν έχω αρμοδιότητα. Αλλά μπορώ να σας μιλήσω για την περίπτωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε εμάς για παράδειγμα, μια από τις συνταγές που μας έδωσε ήταν η αγορά των τροφίμων και των προϊόντων να είναι πιο φθηνή από ότι αν τα παράγουμε εμείς. Αυτό οδήγησε πολλές από τις χώρες της περιοχής που παρήγαγαν προϊόντα να έχουν μεγάλα προβλήματα. Σήμερα εμείς στη Νικαράγουα με την λαϊκή επανάσταση των Σαντινίστας έχουμε σπάσει αυτό το σχέδιο και καταφέρνουμε να αποκτούμε την κυριαρχία μας πάνω στα τρόφιμα και αυτή τη στιγμή μάλιστα πουλάμε προϊόντα στην υπόλοιπη Κεντρική Αμερική, στην Κόστα Ρίκα, στην Ονδούρα, στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Γουατεμάλα και στον Παναμά. Επίσης το πετρέλαιο το οποίο μας πουλάει η Βενεζουέλα έχουμε αρχίσει να το πληρώνουμε με προϊόντα.

 

 

Έβο Μοράλες πρόεδρος της Βολιβίας, Ντανιέλ Ορτέγα, πρόεδρος της Νικαράγουα και ο Ούγο Τσάβες πρόεδρος της Βενεζουέλας

 

 

Συνεπώς οι συνταγές του ΔΝΤ ζημίωσαν τη Νικαράγουα.


Όχι μόνο την Νικαράγουα. Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Εμείς διατηρούμε μια μακροοικονομία υγιή στη Νικαράγουα, αλλά επίσης υλοποιούμε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, όπως για παράδειγμα καταφέραμε να έχουμε δωρεάν υγεία. Πετύχαμε να έχουμε δωρεάν υγεία. Καταφέραμε επίσης να έχουμε δωρεάν παιδεία.

 

Φαντάζομαι δηλαδή ότι δεν συμφωνείτε με την συνταγή του ΔΝΤ που για την Ελλάδα προβλέπει αύξηση των φόρων και μείωση των μισθών.


Εγώ δεν θέλω να αναφερθώ συγκεκριμένα για την Ελλάδα. Σέβομαι το γεγονός ότι με έχουν καλέσει εδώ αλλά μπορώ να σας διηγηθώ τι έχουμε ζήσει εμείς και τι είναι αυτό με το οποίο δουλεύουμε τώρα. Εμείς δουλεύουμε μαζί με το ΔΝΤ αλλά έχουμε συμφωνήσει να επιβάλλουμε τις δικές μας συνθήκες. Όπως είναι το ότι πρέπει να φροντίζουμε για την υγεία του λαού μας, για την εκπαίδευση. Να επιδιώξουμε την διατροφική μας κυριαρχία και να δουλέψουμε για καλύτερες συνθήκες ζωής στη Νικαράγουα.


Οι πολιτικές αλλαγές στη Λατινική Αμερική

 

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στη Λατινική Αμερική; Βλέπουμε ότι πολλές χώρες, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα, η Βολιβία έχουν κυβερνήσεις της αριστεράς που προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις και με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται και η επιρροή των ΗΠΑ. Έχουν αποτέλεσμα αυτές οι μεταρρυθμίσεις;


Είναι καλύτερα να μιλήσουμε χωρίς να βάλουμε ιδεολογικές ετικέτες. Πολλές από τις κυβερνήσεις που φθάνουν στην εξουσία ή τα κόμματα που έφθασαν στην εξουσία, εφαρμόζουν μέτρα και δράσεις για το συμφέρον του πληθυσμού και έτσι έχουμε τη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία, την Παραγουάη, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, αυτό το μεγάλο παράδειγμα…


 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουα Σαμουέλ Σάντος Λόπες με τον συντάκτη του americalatina.com.gr Ιάσονα Πιπίνη

 

 

Το Περού με τον Ουμάλα που μόλις εξελέγη;


Ναι, αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει ο Ουμάλα, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα έχει πει. Έχει ανακοινώσει ότι ο φάρος του είναι το παράδειγμα του Λούλα στη Βραζιλία. Έχουμε εμπιστοσύνη. Υπάρχουν πολλές αλλαγές που προχωρούν στη Λατινική Αμερική. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε έχθρα με τις ΗΠΑ. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Δηλαδή αυτό το οποίο ψάχνουμε εδώ είναι να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και από τις δυο πλευρές. Και απαιτούμε να σεβαστούν τις πολιτικές που ακολουθούμε. Να υπάρχει μια σχέση σεβασμού.

 

Ο σοσιαλισμός στην Κούβα


Λένε ορισμένοι ότι στην Κούβα ο σοσιαλισμός σβήνει. Ποιο θα είναι πιστεύετε το μέλλον της Κούβας στην μετά Κάστρο εποχή;


Κατ αρχήν ο λαός της Κούβας έχει ένα υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Είναι λαός που είναι μορφωμένος. Και αυτό οφείλεται στα επιτεύγματα της Κουβανικής Επανάστασης. Απολαμβάνουν ένα σύστημα υγείας που τους θεραπεύουν πλήρως, απολαμβάνουν μια σειρά από προνόμια. Έχουν πρόβλημα βέβαια με το απάνθρωπο εμπάργκο. Το οποίο δεν θα έπρεπε να επιβληθεί ποτέ. Και όμως εξακολουθεί να ισχύει. Όπως εξακολουθούν να κρατούνται στη φυλακή οι Πέντε Ήρωες της Κούβας από τους Αμερικανούς. Είναι πράγματα άδικα. Σκεφτείτε όμως ότι το εμπάργκο δεν επηρεάζει μόνο την εμπορική σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα. Επηρεάζει επίσης την σχέση όλων των εταιρειών των ΗΠΑ ή οποιασδήποτε χώρας που έχει σχέσεις με την Κούβα. Και έτσι τους τιμωρούν και δεν αγοράζουν από αυτούς. Είναι ένα εμπάργκο παγκόσμιο. Η Κούβα βέβαια αναζητεί μηχανισμούς για να ξεπεράσει αυτό το εμπάργκο και να βελτιώσει το επίπεδο ζωής του λαού της και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να είναι έτσι.

 

Η ελευθερία του Τύπου στη Νικαράγουα


Στη Νικαράγουα ακούγεται ορισμένες φορές από μερίδα του Τύπου ότι υπάρχει κάποιο είδος λογοκρισίας ή αυτό – λογοκρισίας. Τι πραγματικά συμβαίνει;


Μπορώ να μπω στο ίντερνετ για να σας δείξω να διαβάσετε οποιαδήποτε εφημερίδα; Και να δείτε μόνος σας αν υπάρχει λογοκρισία ή αυτό – λογοκρισία. Οι εφημερίδες στη Νικαράγουα πιστεύω ότι υπερβάλλουν σε μεγάλο βαθμό και επιπλέον πληγώνουν ανθρώπους με έναν τρόπο που δεν χρειάζεται. Στη Νικαράγουα να ξέρετε, δεν υπάρχει καμία πολιτική δίωξη. Υπάρχουν 19 πολιτικά κόμματα. Έχουν δημιουργηθεί τέσσερις συμμαχίες ανάμεσα στα κόμματα. Όλοι συμμετέχουν και σε αυτά τα κόμματα και στο Σαντινιστικό Μέτωπο εκπροσωπείται το 100% του πληθυσμού της Νικαράγουα. Και όλοι συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.


Αυτόν τον χρόνο έχετε εκλογές. Πιστεύετε ότι η Νικαράγουα θα συνεχίσει τον ίδιο δρόμο;


Θα συνεχίσουμε αυτόν τον θαυμαστό δρόμο που τώρα ακολουθούμε. Και επιπλέον θα δουλέψουμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής του λαού μας. Είμαστε μια χώρα που έχουμε καταφέρει να έχουμε μια μακροοικονομική έξοδο με ένα μεγάλο έργο στην κοινωνία και διανομή των αγαθών για όλο τον κόσμο, όπως σας εξήγησα και λίγο πριν.

 

Η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική

 

Ορισμένοι λένε πως η Ευρώπη δεν στάθηκε δίπλα στη Λατινική Αμερική, ή ότι δεν στέκεται ακόμη και τώρα, ότι δεν κατανοεί τα προβλήματα της και τη λατινοαμερικάνικη πραγματικότητα, ενώ αναφέρεται και η «μοναξιά» που νιώθουν οι Λατινοαμερικάνοι…


Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα θέμα δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, και δεν είναι μόνο εθνικό αλλά παγκόσμιο. Το ιδανικό θα ήταν να είχαμε ένα εμπόριο δίκαιο. Όπου θα αγόραζαν τα δικά μας εμπορεύματα σε μια δίκαιη τιμή και εμείς να αγοράζαμε τα δικά τους προϊόντα σε μια δίκαιη τιμή. Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Τώρα καμιά φορά βλέπουμε την Ευρώπη να νομίζει ότι όλα γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Μη ξεχνάτε επίσης ότι οι χώρες μας στο παρελθόν είχαν απίστευτο πλούτο, στην περίοδο της αποικιοκρατίας από τους Ευρωπαίους. Συνεπώς είναι δίκαιο και ένδειξη αλληλεγγύης τα επιτεύγματα που έχει η Ευρώπη να τα μοιραστεί με τη Λατινική Αμερική. Όλες τις νέες γνώσεις που έχει, την ανάπτυξη που έχει να τα μοιραστεί με τη Λατινική Αμερική, μέσα από ένα δίκαιο εμπόριο.

 


Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο στην Ελλάδα και τι σας έκανε εντύπωση;


Κατ αρχήν είναι ο κόσμος που με εντυπωσιάζει. Βλέπεις έναν κόσμο που είναι ήρεμος, αξιαγάπητος, περίπου όπως είναι οι κάτοικοι της Νικαράγουα. Ασφαλώς αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ομορφιά του τόπου σας. Εγώ μένω αυτές τις μέρες στη Βουλιαγμένη κοντά στη θάλασσα. Επίσης εντυπωσιάστηκα από το Μουσείο της Ακρόπολης. Από εκεί βλέπαμε την Ακρόπολη. Είναι εντυπωσιακό και μας πονάει το γεγονός ότι οι αρχαιολογικοί θησαυροί σας δεν είναι στην Ελλάδα αλλά βρίσκονται σε άλλες χώρες. Τα έχουν πάρει, θα έπρεπε να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτό πονάει πολύ, όταν σου λένε ότι αυτά τα οποία ανήκουν σε εσας βρίσκονται έξω από την Ελλάδα και μάλιστα σας τα έχουν κλέψει.

Συνεντεύξεις στο americalatina.com.gr

 

Η αποκλειστική συνέντευξη του Ούγο Τσάβες στο americalatina το 2010

 


 

Το americalatina συζητάει με τον Μίκη Θεοδωράκη για τη Λατινική Αμερική

 


Σακίρα Μεμπάρακ Ρίπολ

 


Ιζαμπέλ Αλιέντε

 

Αλέιδα Γκεβάρα

 

 

Πολιτισμοί της Λατινικής Αμερικής

Ο πολιτισμός των Ίνκας

 


 

Ιθαγενείς φυλές

 

 

Οι Κέτσουα και Αϋμάρα

 

  

 

Γνωρίστε τη Λατινική Αμερική

 

 

Το μαργαριτάρι της Καραϊβικής, που συγκεντρώνει χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο

 

 

 

Americalatina.com.gr. Το νησί που ανακάλυψε στο τρίτο του ταξίδι στην Αμερική ο Χριστόφορος Κολόμβος και του έδωσε την ελληνική ονομασία μαργαρίτα, από τα μαργαριτάρια που βρήκε στον βυθό, συγκεντρώνει χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Στο αεροδρόμιο του νησιού Πορλαμάρ, φθάνει κανείς με πτήση από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας Καράκας. Στο νησί Μαργαρίτα υπάρχουν πολλά εξωτικά μέρη όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει τις χαρές της Καραϊβικής και τα υπέροχα φαγητά της, κυρίως θαλασσινά.

 

 

 


Εύκολες συνταγές από το Μεξικό για σάλτσες με γλυκιά πατάτα και κολοκυθόσπορο

 Maria Rayo Rodríguez. Εύκολες συνταγές για να παρασκευάσετε σάλτσα γλυκιάς πατάτας, μια πολύχρωμη σάλτσα για να συνοδεύσετε τα πικάντικα μεξικάνικα πιάτα. Επίσης μάθετε πως να παρασκευάσετε σάλτσα από κολοκυθόσπορο, ταιριάζει απόλυτα με κοτόπουλο και αρνί. Για την παρασκευή τους θα χρειαστείτε λίγα και απλά υλικά.

 

 

 

 


 

 

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

  Mexico guarda magia en cada rincón

 


"Μύθοι και αλήθειες για την Κούβα"

Το "Μουσείο της Επανάστασης"

ΘΕΜΑΤΑ
+ Ανθρώπινα δικαιώματα
- Συνεντεύξεις
+ Ρεπορτάζ
+ Πολιτισμός
+ Λατινοαμερικάνοι στην Ελλάδα
+ Αρχαίοι Πολιτισμοί
+ Γαστρονομία
+ Βιβλιοπαρουσίαση
+ Πρόσωπα
+ Θέατρο - Κινηματογράφος
+ Μουσική
+ Διασκέδαση
+ Κινήματα
+ Αθλητισμός
+ Αρθρογραφία
+ Διαφήμιση
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΜΑΣ

  

 

Aκολουθείστε μας

 

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ
+ Γνωρίστε τις χώρες
+ Τουριστικοί προορισμοί
+ Ταξιδιωτικά γραφεία
ΕΞΟΔΟΣ

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Λατινοαμερικάνικη κουζίνα

 

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Latin clubs στην Αθήνα

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λατινοαμερικάνων στην Αθήνα

 

Copyright © 2005 - 2012 www.americalatina.gr / www.americalatina.com.gr